Wat betekent kredietwaardigheid? Deze vraag zou elke ondernemer moeten interesseren, aangezien het een cruciaal aspect is van het zakendoen. Niet alleen wil je zelf worden beschouwd als een entiteit met een sterke kredietwaardigheid, maar ook bij het aangaan van samenwerkingen met potentiële partners is het van belang om vooraf te weten of zij bekend staan als betrouwbare betalers. Op basis hiervan kun je besluiten of je de samenwerking aangaat. Wil je meer weten over kredietwaardigheid en hoe je kunt bepalen of jijzelf of een andere partij kredietwaardig is? Lees dan verder in deze blog.
Wat is kredietwaardigheid?
Kredietwaardigheid verwijst eigenlijk naar de bereidheid van een bedrijf of individu om aan hun financiële verplichtingen te voldoen. Zowel individuen als bedrijven hebben financiële verplichtingen die ze moeten nakomen. Wanneer je samenwerkt of zakelijke transacties aangaat, hoop je dat de afgesproken voorwaarden, zoals betalingen, worden nagekomen. In de praktijk blijkt echter dat niet iedereen altijd zijn betalingsverplichtingen tijdig nakomt, en daarom is het niet altijd gegarandeerd.
Wanneer ben ik kredietwaardig?
Het antwoord op de vraag ‘Wanneer ben ik kredietwaardig?’ is in feite dat je als individu of ondernemer in staat bent om jouw financiële verplichtingen na te komen. Deze beoordeling is gebaseerd op zowel je huidige financiële situatie als je financiële geschiedenis. Het betekent niet per se dat je niet kredietwaardig bent als je bijvoorbeeld een lening of lopend krediet hebt. Het draait voornamelijk om jouw betaalgedrag. Kom je de afgesproken termijnen op tijd na? Zo niet, dan kan dit invloed hebben op je kredietwaardigheid.
Zelfs als je een uitgebreide kredietgeschiedenis hebt, kan dit nadelig zijn voor je kredietwaardigheid. Regelmatige kredietaanvragen kunnen iets zeggen over de financiële situatie waarin je verkeert. Als je echter een lopend krediet hebt dat je keurig afbetaalt, word je doorgaans als kredietwaardig beschouwd. Ook een stabiel inkomen en een positieve cashflow zijn gunstig voor zowel individuen als bedrijven. Lees in onze blog waarom een cashflowprognose voor een bedrijf van groot belang is.
Ben ik kredietwaardig? en zijn mijn klanten dat ook?
Om te bepalen of je als bedrijf kredietwaardig bent, kun je in eerste instantie je eigen administratie raadplegen. Hoewel dit enig inzicht kan bieden, is het aanvragen van een kredietrapport vaak de meest betrouwbare optie. De Kamer van Koophandel (KVK) is een bron waar je tegen betaling bedrijfsinformatie, waaronder jaarrekeningen, kunt opvragen. Het begrijpen van jaarrekeningen vereist echter enige kennis. De meeste bedrijven, met uitzondering van eenmanszaken, zijn verplicht om jaarlijks een jaarrekening te uploaden in het handelsregister van de KVK, wat inzicht geeft in hun financiële situatie. Iedereen kan bij de KVK controleren of een onderneming kredietwaardig is.
Een effectieve methode is nog steeds om via een organisatie zoals OpenstaandeVorderingen een kredietrapport aan te vragen. Voor een bescheiden bedrag ontvang je een gedegen financieel rapport over de door jou opgevraagde partij of natuurlijk over je eigen organisatie. Zo krijg je helder inzicht in de financiële gezondheid van je bedrijf. Als uit het ontvangen kredietrapport blijkt dat de klant of prospect niet kredietwaardig is, kun je op basis daarvan weloverwogen beslissingen nemen. Je wilt immers voorkomen dat facturen onbetaald blijven. Mogelijke keuzes zijn het niet aangaan van een samenwerking of het werken met aanbetalingen. Als je toch besluit om een samenwerking aan te gaan of voort te zetten, is het belangrijk om regelmatig een kredietwaardigheidscheck uit te voeren. Zo blijf je op de hoogte van de actuele financiële situatie van je klant.
Maak nu gratis een account aan via OpenstaandeVorderingen en zorg ervoor dat jouw facturen niet onbetaald blijven.